Afacerile afectate de creșterea cursului euro peste pragul de 5 lei. Ce produse și servicii se vor scumpi. Bancherii cred că euro ar putea staționa la 5,1 lei
În Articol
- Euro a depășit astăzi, 6 mai, pentru prima dată pragul de 5 lei, cursul oficial BNR fiind de 5,0378. Deși deprecierea este mică, impactul psihologic și economic e major, afectând prețurile și datoria publică. BNR a restrâns lichiditatea pentru a calma piața.
- Vor crește prețurile la alimente de import, electronice, mașini, combustibili, materiale de construcții, chirii comerciale, servicii telecom, pachete turistice externe și medicamente.
- Conform datelor platformei Termene.ro, sunt 28.350 de companii înregistrate ca importatoare. Aceste companii sunt printre cele mai afectate de variațiile cursului leului în raport cu moneda europeană.
Pentru prima dată în istorie, cursul oficial stabilit de Banca Națională a României (BNR) indică un euro evaluat la 5,0378 lei. Reprezentantul Băncii Naționale, Dan Suciu, a explicat pentru Agerpres că instituția a intervenit pentru a reduce lichiditatea din sistem, în contextul în care intrările de capital s-au diminuat, în timp ce ieșirile au crescut. Acest dezechilibru a condus la o majorare a dobânzilor pe piața interbancară.
Majorarea cursului euro duce la scumpirea produselor și serviciilor importate sau exprimate în euro.
Vor crește prețurile la alimente de import, electronice, mașini, combustibili, materiale de construcții, chirii comerciale, servicii telecom, pachete turistice externe și medicamente.
A căzut până și site-ul BNR
Site-ul instituției a devenit inaccesibil timp de aproximativ o oră după publicarea datelor, cel mai probabil din cauza traficului intens generat de interesul public.
Deși variația cursului este relativ redusă din punct de vedere procentual, semnificația trecerii peste nivelul simbolic de 5 lei pentru un euro este una majoră, așa cum reiese din primele reacții ale mediului de afaceri.
Acest prag nu a fost depășit nici măcar în perioada crizei sanitare din 2020, când economia României a intrat în recesiune. De-a lungul anilor, acest nivel a reprezentat un reper psihologic important, ignorat aproape complet de evoluțiile economice de moment.
„Credem că 5,10 este noua linie pentru BNR. Transmiterea puternică a cursului de schimb către inflație și rolul important jucat de EUR/RON pentru încrederea consumatorilor ar trebui să limiteze deprecierea abruptă suplimentară a RON pe termen scurt. Fundamentele slabe legate de deficitele gemene ridicate vorbesc în favoarea unei noi deprecieri a RON în pași mici în următorii ani”, sunt de părere economiștii Erste, conform unei analize a grupului.
Efecte macroeconomice
La nivel macroeeconomic, presiunea pe bugetul de stat crește odată cu deprecierea leului.
Din totalul datoriei publice, estimată la peste 1.090 de miliarde de lei, o parte semnificativă — aproape 400 de miliarde — este denominată în euro. Acest lucru înseamnă costuri mai mari pentru rambursarea acesteia.
Scăderea valorii leului înseamnă creșterea ratelor bancare pentru creditele în valută și afectarea investițiilor, inclusiv cele din Pilonul II de pensii, care sunt plasate în mare parte pe bursă. O piață bursieră în scădere, determinată de retragerea investitorilor sau de instabilitatea politică, duce la diminuarea valorii acestor investiții și, implicit, a economiilor pentru pensie.
Banca Națională a României (BNR) a schimbat, doar luni 5 mai, aproape 2 miliarde de euro în moneda națională ca să mențină cursul stabil al leului, conform datelor publicate inițial de G4media.ro.
Afacerile afectate de creșterea cursului
- Firme cu credite/datorii în euro
Companiile din această situație vor plăti mai mult în lei pentru rambursarea creditelor. Firmele care au împrumuturi denominate în euro trebuie să ramburseze mai mult în lei, crescând astfel costurile lunare sau totale ale creditului.
Conform datelor platformei Termene.ro, sunt 28.350 de companii înregistrate ca importatoare, companii care au fost active. Aceste societăți și-au depus bilanțul pe anul 2023.
- Exportatorii cu inputuri în euro, dar venituri în lei
Costurile cresc, dar veniturile ar putea să regreseze. Clienții finali ar putea alege să amâne investițiile, ceea ce va diminua veniturile acestor societăți.
-
Contracte de leasing în euro
Echipamente, mașini sau utilaje închiriate prin leasing vor genera rate lunare mai mari, afectând cash flow-ul companiilor care au leasinguri.
-
Achiziții de materii prime din UE
Companiile care cumpără materii prime din zona euro trebuie să suporte costuri mai mari în lei, reducându-le marja de profit.
-
Chirii comerciale exprimate în euro
Multe spații de birouri sau comerciale se închiriază în valută. O creștere și mai mare a cursului majorează automat costurile lunare.
-
Plata salariilor sau colaboratorilor externi în euro
Firmele care plătesc specialiști străini sau freelanceri în euro trebuie să aloce mai mulți lei pentru aceleași sume contractuale.
- Plata dividentelor
Companiile care plătesc dividende în euro (sau către investitori străini) sunt afectate de noul curs. O depreciere a leului poate duce la presiuni pentru a menține randamente atractive, în special pentru investitorii internaționali.
Companiile afectate de creșterea cursului euro la peste 5 lei
Un euro mai scump înseamnă automat prețuri mai mari pentru produse și servicii importate sau facturate în moneda europeană. Principalele tipuri de afaceri afectate:
- Importatori
Este vorba de firmele care aduc bunuri din străinătate (echipamente, electronice, alimente etc.) vor plăti mai mult în lei pentru aceleași produse. Aceste bunuri vor avea un preț mai mare când vor fi vândute pe piața autohtonă.
- Retaileri mari
Printre cei mai mari importator sunt și marii retaileri. Este vorba de supermarketuri, magazine online sau rețele de electronice care importă o mare parte din marfă.
- Distribuitorii auto
Majoritatea autoturismelor vândute de distribuitorii auto, cu excepția celor de la Dacia, sunt aduse din UE și se vând în euro, ceea ce ridică prețul final pentru clienți.
- Companiile listate la bursă
Un curs instabil poate afecta sentimentul pieței, generând ieșiri de capital sau scăderi ale acțiunilor, în special în sectoare sensibile la cursul valutar (ex. energie, construcții, financiar). Bursa de la București a închis ședința de luni în scădere, cu minusuri de aproape 3%. Companiile din indicele BET al Bursei au scăzut și cu peste 5%: Fondul Proprietatea -6,13%, Transgaz -5,36%, Premier Energy -5,29%.
- Dezvoltatori imobiliari
România, conform datelor primite de la patronatele din domeniu, este dependentă de importuri pentru multe materiale de construcții, dar mai ales echipamente și finișaje. Acestea sunt importate, iar plățile sunt adesea în euro. În plus, și finanțările bancare primite pentru proiectele imobiliare sunt în euro.
- Firme de software cu abonamente SaaS plătite în euro
Costurile operaționale cresc pentru companiile care folosesc servicii digitale externe.
- Companii de telecom și utilități
Abonamentele sau echipamentele achiziționate în euro afectează prețurile finale. Deja cei mai mari operatori de telefonie mobilă facturează abonamentele la cursuri de peste 5 euro.
- Transport și logistică
Combustibilii, piesele de schimb și uneori leasingurile sunt în valută. Asta va face ca aceste operațiuni să fie mai costisitoare.
- Turism extern și agenții de turism
Pachetele turistice și serviciile oferite în afara țării devin mai scumpe pentru românii care au venituri în lei. La fel, și vacanțele externe realizate pe cont propriu vor deveni mai scumpe.
-
Farmaceutice și distribuitori de echipamente medicale
Multe medicamente și dispozitive sunt importate și plătite în euro, ceea ce va face o creștere a prețurilor acestora.
-
Edituri și tipografii
Hârtia și alte materiale sunt frecvent importate, iar prețul acestora crește odată cu euro.