Business News

Titlurile Tezaur din luna mai vin cu dobânzi mai mari față de luna aprilie. Care sunt randamentele pentru o investiție

13 mai 2025, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Ministerul de Finanțe a anunțat luni, 12 mai, că a lansat o nouă ediție a titlurile de stat denumite Tezaur. Este a cincea ediție din acest an, 2025. Aceste titluri de stat nu pot fi cumpărate de persoane juridice, ci pot fi achiziționate doar de persoane fizice. Titlurile de stat pot fi achiziționate din această lună și de pe portalul Ghișeul.ro, așa cum au anunțat reprezentanții ministerului.

Românii pot investi, din 12 mai, în titlurile de stat Tezaur, cu maturități de 1, 3 și 5 ani, și cu dobânzi anuale de  6,75%, 7,40%, respectiv, 7,80%, conform unui comunicat al Ministerului de Finanțe.

Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată.

„În primele ediții încheiate în acest an, românii au investit deja 13,44 miliarde lei, prin 313.476 ordine de subscriere. Reamintim că începând cu luna martie a.c., Ministerul Finanțelor a lansat prima ediție în care cetățenii români care au cont pe platforma Ghișeul.ro și dețin un card de debit au avut posibilitatea de a achiziționa online titluri de stat, la doar un click distanță. Astfel, peste 1 miliard lei au fost investiți de românii din țară și din diaspora, prin platforma Ghișeul.ro”, se precizează în comunicatul Ministerului Finanțelor.

Au crescut dobânzile oferite de stat față de luna aprilie

Oferta din luna mai este mai mare decât cea din luna precedentă, dobânzile oferite în aprilie au fost de 6,60%, 7,30%, respectiv, 7,60%.

Investiții cu maturități de 1 an: dobânda a crescut de la 6,60% (aprilie) la 6,75% în luna mai

Investiții cu maturități de 3 ani: dobânda a crescut de la 7,30% (aprilie) la 7,40% în luna mai

Investiții cu maturități de 5 ani: dobânda a crescut de la 7,60% (aprilie) la 7,80% în luna mai

Chiar și așa, dobânzile oferte sunt încă mai mici față de ofertele din februarie și martie.

Românii puteau investi, în martie, în titlurile de stat Tezaur care aveau dobânzi de 6,80%, 7,50% și, respectiv, 7,80%

Dobânzile din februarie erau și mai mari: de 6,95%, 7,65% și, respectiv, 7,95%. În ianuarie, dobânzile oferite de stat erau de 7%, 7,5% și, respectiv, 7,8%.

Însă, spre deosebire de ofertele de la finalul anului trecut, dobânzile oferite sunt mai mari decât cele oferite în toamnă.

Spre exemplu, în septembrie și octombrie dobânzile au fost de 5,85%, 6,60%, respectiv 7%. Pentru luna noiembrie, titlurile de stat aveau dobânzi anuale avantajoase de 5,95%, 6,70%, respectiv 7,10%.

Cât se câștigă cu o investiție de 10.000 de lei

Am calculat situația în care o persoană fizică achiziționează titluri de stat în valoare de 10.000 de lei.

În cazul în care alege ca investiția să fie doar pe un an (la o dobândă anuală simplă de 6,80%), investitorul primește după un an pentru investiția inițială de 10.000 de lei:

În cazul în care alege ca investiția să fie pe 3 ani (la o dobândă anuală simplă de 7,40%), investitorul primește după 3 ani pentru investiția inițială de 10.000 de lei:

În cazul în care alege ca investiția să fie pe 5 ani (la o dobândă anuală simplă de 7,60%), investitorul primește după 5 ani pentru investiția inițială de 10.000 de lei:

Calculele au fost realizate la o dobândă simplă, fără ca dobânda din anul precedent să intre la calculul dobânzii pentru anul următor. În aceste cazuri, investitorii trebuie să opteze să investească dobândă din nou în titluri de stat.

Cum se pot anula investițiile în Titlurile Tezaur

Veniturile obținute din investirea în titluri de stat lansate de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile.

„Dobânda este anuală și se plătește la datele de plată prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului TEZAUR sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. În plus, un investitor are libertatea de a efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri”, explică reprezentanții Ministerului Finanțelor.

Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Fondurile obținute de Ministerul Finanțelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.

Prospectul de emisiune și orice eventuale modificări ale acestuia sunt publicate la secțiunea Titluri de stat și pe website C.N. Poșta Română S.A.

De unde și cum pot fi cumpărate titlurile de stat Tezaur

Informații detaliate despre modalitățile de investiții în TEZAUR, în acest Ghid.

Cum se pot cumpăra titlurile Tezaur pe Ghișeul.ro

Achiziția titlurilor de stat Tezaur vine după ce  a fost aprobat și publicat în Monitorul Oficial al României, Ordinul 333/226 emis de ministrul Finanțelor, titlurile de stat destinate populației vor putea fi achiziționate și răscumpărate atât prin rețeaua de subunități poștale ale Companiei Naționale „Poșta Română” – S.A., cât și online, prin platforma ghiseul.ro.

Pentru achiziționarea titlurilor de stat prin platforma Ghișeul.ro, un investitor trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

Investitorul poate subscrie în cadrul unei emisiuni prin accesarea platformei Ghişeul.ro și introducerea datelor de logare (utilizator și parolă), conform regulilor acesteia. Pentru subscriere, investitorul accesează secțiunea Titluri de stat, unde pot fi consultate emisiunile active și caracteristicile acestora, conform prospectului de emisiune și efectuează operațiunea de achiziție a titlurilor de stat TEZAUR aferente emisiunii selectate.

De asemenea, orice român poate avea în cadrul aceleiași emisiuni una sau mai multe subscrieri, cu condiția să se încadreze în plafonul minim de 1.000 lei la o subscriere și maxim valoric de 200.000 lei pentru un cod de emisiune, în condițiile încadrării în limita de plată cu cardul.

Plățile către investitorii Programului TEZAUR a sumelor aferente rambursării valorii nominale, dobânzilor, retragerilor, răscumpărărilor anticipate se asigură de către Compania Națională „Poşta Română” – S.A., pe cardul bancar folosit de investitor la subscriere sau cel actualizat pe platforma Ghișeul.ro.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro
OSZAR »